biografia

suomi english spain
 

Biografia  22.9.2016
 
Ilona Rytkönen (s.1962, asuu ja työskentelee Jämsänkoskella)
 
Rytkönen aloitti kokopäiväisenä taidemaalarina ja nykytaiteilijana vuonna 2004 Oriveden opiston kuvataidelinjan jälkeen. Hän on suorittanut myös opintoja Taideteollisen korkeakoulun (Taik) Avoimessa Yliopistossa, Vapaassa Taidekoulussa, Pekka Halosen akatemiassa sekä useita muita taiteen kursseja vuodesta 1978 lähtien, tuoreimpana Suomen Kulttuurirahaston muotokuvamaalauskurssi Turussa 2011.
 
Asuessaan 3,5 vuotta Etelä-Amerikassa Rytkönen oppi kielen opiskelun ohella lukemaan kehonkieltä. Kolumbian sotatilanne herkisti taiteilijan tarkkailemaan ympäristöä, jotta hän havaitsisi uhkaavat tilanteet ajoissa.  Kehonkielen viestitys osoittautuikin puhuttua kieltä luotettavammaksi ja taiteilijaa inspiroivaksi lähteeksi.
 
Rytkösen maalauksissa ihminen kantaa suuren osan teoksen ideaa; kehosta luettava tunne synnyttää koko maalauksen tunnelman. Vaikka maalaus olisi maisema-aiheinen, on sen keskiössä useimmiten juuri ihminen ja hänen reaktionsa. Tunteet näkyvät kehossa liikkeenä tai pieninä ilmaisuina ranteen, niskan tai vaikkapa lantion asennossa. Ilmeet, tai toisinaan harkittu kasvojen näkymättömyys, täydentävät tavoiteltua ilmapiiriä. Jossain kohtaa maalausta on usein myös nähtävissä valoisa väylä eteenpäin. Valokohdan tarkoitus Rytkösen teoksissa on olla ”pakoreitti”, tai ilmaus toivosta. Sen puute puolestaan viestii pysähtyneestä hetkestä: ehkäpä teoksen henkilö on havahtunut johonkin yllättävään, tai vaipunut vain muistoihinsa. Mystinen ja symbolinen sävy ihmiskuvauksessa on Rytköselle tärkeämpää kuin dokumentinomainen muotokuvaus. Hän on myös pyrkinyt väripaletissaan kohti niukkoja värivalintoja ja siten luomaan teokseen epätodellisuutta, joka tarjoaisi katsojalle enemmän kuviteltavaa.
 
Kuvataidekriitikko Hannu Castrén luokittelee syyskuussa 2012 kirjoittamassaan esseessä Rytkösen tyylisuunnaksi maagisen realismin, joka on tavallista nimenomaan eteläamerikkalaisessa taiteessa (kirjallisuudessa tunnetuin esimerkki lienee Gabriel García Márquez). Hannu Castrénin essee on kokonaisuudessaan taiteilijan kotisivujen etusivulla: http://www.ilonas.fi . Taiteilijan oma kuvaus työskentelystään (Artist Statement) on myös kotisivuilla.
 
Rytkösen pääasiallisin tekniikka on öljyvärimaalaus kankaalle, ajoittain välineinä ovat myös pastelli-, muste-, lyijykynä- sekä puupiirrostekniikka.
 
Rytkösellä on ollut useita kotimaisia yksityisnäyttelyitä vuodesta 2003 alkaen, sekä yhteis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla kuten Brasiliassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa.
 
Ilona Rytkönen on Jyväskylän Taiteilijaseuran varsinainen jäsen vuodesta 2011 alkaen ja sen hallituksen jäsen 2015 alkaen. Vuonna 2016 hän on ollut Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton (SKjL) edustajana Suomen Taiteilijaseuran (STS) edustajistossa.